неділю, 22 січня 2023 р.

24\7

Ви були минулого разу у Запоріжжі? Тоді рушаємо далі, а хто не був, той нехай піде подивитись на кращу в країні медіа-школу, кращу в питаннях медіаосвіти. Про одну з тих газет, що там показані, ми і поговоримо. Про деякі пропозиції з її розвитку.

Пропозиція А

Розгорнути в цьому році газету класу 24\7 з формату ПДФ в формат сайту (подібного до Хвилі, на якій ми зараз перебуваємо). 

Пропозиція Б

На базі газети класу в форматі сайту розгорнути в наступному році кластер персональних блогів членів спільноти (педагогів, батьків, батьків батьків і учнів).

І тепер конспект газети, він нам буде потрібен для дискусії.

1. Шапка


Газети колись були щоденні і тижневі. Паперові, з певним тиражем, розмір якого диктувався популярністю видання. Або рішенням парткому. Сьогодні газети електронні. Матеріали з'являються на сайтах ЗМІ тоді, коли "дозріють". Новини - майже в режимі реального часу, статті - в міру того, як автори їх приготують. Чи 24\7 є газетою?

А, може, це журнал? Так, раз в шість місяців - це скоріше журнал. Альманах. 24 екземпляри? Надрукованих? Для кого, хто, як і коли читає? Чи варто витрачати папір? Може, сайту вистачить?

2. КолРед


3. Перший дзвоник


4. Психолог


5. Булінг


6. Опитування


7. Толерантність


8. Вчителі і Оберіг



9. 16 днів


10. Вікінги


11. Новачки


12. Українська


13. Редакція


Як запитати Гугля і придивитись до тексту, то видно, що Олександр Іванченко згаданий чотири рази, Варвара Єфіменко один раз, а Марина Ляхович шість. До речі, що таке редакційна колегія?

Дійсно, коли редакція велика, то в ній є колегія - дорадчий орган при головному редакторі. Як педрада в школі. А редакція складається з журналістів, технічного персоналу, сервісу, такого, скажімо, як бухгалтерія. А в класі? Хіба ми б не хотіли, щоб в газету писав кожен учень? Щоб навчивсь це робити. Це неможливо? А прагнути цього треба? Ми ж маємо навчити писати й рахувати кожного, школа не може навчати тільки тих, кому цікаво, хто здібний. Тоді треба вважати, що редакція - це два десятки учнів, а колегія - це таки дорадчий орган при редакторі, медійний актив класу, Можна навіть уявити, що кожен член активу відповідає за певну тему: наука, мистецтво, соціальна чи громадянська сфера, спорт і дисципліна. Нічого не нагадує? Так це ж рада класу. А є в класі така?

А батьки, а педагоги, вони ж теж мають право написати в газету? Вони члени редакції?

Пропозиція В

Я пропоную Марині Ляхович (і її батькам) подумати про те, щоб в дев'ятому класі редактором газети класу (ну вона ж буде вже сайтом?) стала саме Марина. Зрозуміло, що треба добряче підготуватись, час є, є відповідні засоби для навчання, але чи є в неї бажання?

 


Немає коментарів:

Дописати коментар